Blog

Novosti

10 stvari o mini računalima

10 stvari o mini računalima koje biste trebali uzeti u obzir prije kupnje

Ako kupujete novo stolno računalo, možemo reći da ima smisla razmisliti i o novim linijama mini i tiny računala koja se sve više pojavljuju na našem tržištu.

mini-pc
Računala su sve manja. Ako kupujete novo stolno računalo, ima smisla razmisliti  mini računalu umjesto desktop računala. Osim njihove ozbiljne snage u kompaktnom paketu, postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati. Nedavna tehnološka poboljšanja natjerala su nas da shvatimo da iako su mini računala mala, to ih ne čini ih manje moćnima.Ipak, postoje neke promjene, poboljšanja i kompromisi kojih biste trebali biti svjesni prije nego što ih kupite.

Barebones protiv Ready To Go

intel-nuc-1

Obično ćete pronaći nekoliko varijanti bilo kojeg mini računala koje gledate, poput Intel NUC – najpopularnijeg izbora. Ali prije kupnje pročitajte sitnije detalje. Mini računala dolaze kao dvije vrste: Barebones i Ready To Go.

Komplet s Barebonesom uključuje kućište, matičnu ploču i procesor. Morat ćete zasebno kupiti i instalirati tvrdi disk i RAM. Naravno da su to daleko jeftinije od Ready To Go jedinica. Ako želite ponovno upotrijebiti stare dijelove računala ili kupiti određene dijelove, sustav bez karata je pravi put.

Komplet Ready To Go također uključuje tvrdi disk i RAM, kao i operativni sustav po vašem izboru. Ova vrsta mini računala spremna je za upotrebu čim je izvadite iz kutije.

Obje vrste jedinica imaju unaprijed instalirane Wi-Fi, Bluetooth, USB i druge takve dijelove.

Nema tipkovnice, miša ili monitora

tipkovnica-miš

Kada kupite mini računalo, dobit ćete samo mini računalo, ništa drugo. Morat ćete kupiti tipkovnicu i miša, monitor za priključivanje i zvučnike da biste dobili zvuk. Naravno, to su osnovne periferne jedinice koje će vam trebati.

Opet, možete ponovo koristiti stari monitor, tipkovnicu, miš i zvučnike sve dok su kompatibilni s mini računalom. I opet to standard kada kupujete i Desktop računalo.

Za monitore: Mini računalo ima samo mini-HDMI izlaz, pa će vašem monitoru trebati HDMI priključak. Također, provjerite isporučuje li vaše mini računalo mini-HDMI-to-HDMI kabel, inače ćete ga morati kupiti. Ako vaš monitor nema HDMI priključak, trebat će vam pretvarač HDMI-u-DVI.

Također, ako kupujete novi, potražite monitor kompatibilan s VESA-om, u slučaju da u budućnosti želite montirati svoje mini računalo na monitor.

Za tipkovnice i miševe: Ne možete koristiti staru tipkovnicu ili miša s PS / 2 priključkom. Mini računala podržavaju samo USB-ove ili Bluetooth-ove tipkovnice i miševe. Ako kupujete novo, predložio bih kupnju Bluetooth tipkovnice i miša jer se time oslobađa USB priključak na vašoj jedinici.

Što možete nadograditi, a što ne

nadograditi-ne-mogu

Za razliku od Desktop PC-a, broj stvari koje možete nadograditi na mini PC-u jako je ograničen. Manja veličina znači da matična ploča nema toliko utora za različite dijelove, niti postoji fizički prostor da bi nešto dodatno moglo stati na njih. Zapravo, ako otvorite mini računalo, vidjet ćete da je savršeno spakirano i nema mjesta za ništa više.

Dakle, iako biste obično kupili Core i3 CPU sada i kasnije nadogradili na Core i7 , to nije slučaj s mini računalima. CPU se ne može nadograditi. Pa, to nije sasvim točno – tehnički biste ga mogli nadograditi ako želite malo lemljenja, ali time se poništava jamstvo i nijedan proizvođač to ne preporučuje. Osim toga, u slučaju da želite nadograditi, imalo bi smisla samo kupiti sljedeću verziju barebones kompleta, prenijeti dijelove koje možete i prodati svoje staro mini računalo na mreži.

Koje dijelove možete nadograditi ili prenijeti? Jednostavan. RAM i tvrdi disk.

RAM za prijenosno računalo, a ne za Desktop računalo

laptop-ovan

Osjećam da ovdje treba posebno spomenuti da mini računala podržavaju samo prijenosni RAM, a ne i RAM za desktop računala. RAM za prijenosno računalo manji je od radne memorije i obično košta nešto više – razlika u cijeni ipak nije velika.

Također, prije nego što kupite RAM za svoje mini računalo, provjerite koliko DIMM utora ima. Većina mini računala dolazi s dva utora, ali postoje neki koji podržavaju samo jedan utor ( pročitajte pojmove koje morate znati pri kupnji RAM-a ). Ne želite da vas zaglave tri RAM-a i nema mjesta na kojem se može smjestiti jedan od njih.

Zapravo, budite sigurni da znate koliko RAM-a stvarno trebate , kako ne biste prekomjerno trošili.

SSD diskovi: M.2 vs 2,5 “

samsung-ssd

Mini računala obično podržavaju jednu od dvije veličine za tvrde diskove: M.2 i 2,5-inčni. M.2 je samo flash pohrana, dok 2,5-inčni format omogućuje fleksibilnost između SSD-a i tradicionalnog HDD-a. Važno je da znate koji kupujete.

M.2 je nova verzija onoga što se ranije nazivalo “mSATA”. Ti su SSD-ovi nešto duži i uži od standardnih SSD-ova. Zapravo, puno izgledaju poput RAM-a. M.2 je obično nešto brži od standardnog SSD-a.

Košarica