Novosti

Što je pametna narukvica i čemu služi?

Što je pametna narukvica i čemu služi? U ovom vodiču objasnit ćemo sve što trebate znati o ovom vrlo korisnom uređaju!

Što je pametna narukvica?

U redu, krenimo od najvažnije stvari: što je pametna narukvica? Izravan prijevod ovog imena na hrvatski bio bi “pametni bend” i zaista ima puno smisla. Smartband je vrlo mali uređaj koji svakodnevno nosimo na zapešću. Obično su puno manji od tradicionalnog sata, a ponekad ni ne vidite da je u pitanju elektronika.

Naravno, ispod ove vrlo neugledne spravice, smartband se krije prilično napredna elektronika. Najčešće nailazimo na ne baš veliki zaslon, puno senzora i senzora te modul koji omogućuje komunikaciju s našim telefonom.

Međutim, vrijedi zapamtiti da pametna narukvica nikada nije potpuno neovisan uređaj ! Kako bismo mogli iskoristiti njegove mogućnosti, moramo ga povezati s pametnim telefonom putem Bluetooth-a ili u vrlo rijetkim slučajevima putem WiFi-a. Ponekad će neke funkcije, kao što je pedometar, moći raditi čak i bez telefonske podrške.

Čemu služi pametna narukvica?

Dobro, već znamo točno što je pametnanarukvica, ali čemu sve služi? Pa, ima puno namjena! U većini slučajeva jednostavno nadopunjuje naš telefon i oprema ga dodatnim funkcijama.

Prije svega, uvijek imamo pametnu traku pri ruci – na kraju krajeva, to je pametni pojas ili narukvica. Zahvaljujući tome, moći ćemo doznati, primjerice, da smo primili novu poruku, ili da nas netko zove, čak i kada se naš telefon nalazi negdje drugdje. Uz njegovu pomoć također možemo čitati obavijesti ili “pozvati” naš telefon da ga pronađemo.

Osim toga, pametna traka je nevjerojatno koristan alat za sve sportaše. Većina njih ima vrlo važne funkcije, kao što su pedometar, senzor otkucaja srca, brojač kalorija ili GPS s akcelerometrom. Ako to kombiniramo s jednom od brojnih popularnih aplikacija, možemo stvoriti vrlo točan i detaljan dnevnik naše tjelesne aktivnosti!

Naravno, većina pametnih narukvica opremljena je i satom, a može djelovati i kao običan „sat“.

Smartband vs pametni sat – što vrijedi odabrati i zašto?

Dobro, ali nije li pametna narukvica samo pametni sat? Naravno da ne! To su vrlo slični, ali ipak značajno različiti uređaji. Dakle, razgovarajmo o osnovnim razlikama.

Prije svega, pametni sat je nešto veći i svojim dizajnom podsjeća na tradicionalne satove. Težina ide ruku pod ruku s veličinom – pametne narukvice su često lagane kao pero, pametni satovi se jasno mogu osjetiti na zapešću.

Naravno, pametni sat je i puno napredniji uređaj. Najčešće je opremljen vlastitim operativnim sustavom i može funkcionirati kao potpuno neovisan uređaj. Neki modeli imaju čak i utor za SIM karticu tako da mogu u potpunosti zamijeniti vaš telefon. Pametna narukvica će nam moći reći da smo dobili poruku, ali će nam pametni sat također omogućiti da je pročitamo i pošaljemo odgovor.

Teško je ne primijetiti još jedan detalj – pametne narukvice su prilično jeftina elektronika. 

Također je vrijedno prisjetiti se radnog vremena na jednom punjenju. Pametni sat obično traje nekoliko ili desetak dana. Kvalitetnu pametnu narukvicu ne moramo puniti cijeli mjesec!

Koju pametnu narukvicu odabrati?

Već dobro znate što je pametna narukvica i koje su njene funkcije. Ali kako odabrati savršen model za svoje potrebe? Srećom, vrlo je jednostavno!

Prije svega, budite jasni što očekujete od takvog uređaja. Planirate li ga koristiti uglavnom svakodnevno ili bolje rečeno tijekom treninga? U prvom slučaju potreban vam je samo vrlo osnovni model. 

Trebali biste obratiti pažnju na kapacitet baterije i kako se on pretvara u stvarno radno vrijeme. Dobra pametna narukvica trebala bi se puniti što je manje moguće. Svakako bismo radije ne brinuli hoće li se isprazniti, tako da će svakako biti usred treninga.

Što je pametna narukvica i čemu služi? – Sažetak

Smartband je vrlo koristan uređaj! Nema sumnje da će najviše koristi imati sportaši i tjelesno aktivni ljudi . Uređaj nije baš zabavan, pa stoga možda nije privlačan prosječnom korisniku. Cijena, međutim, ovdje govori u prilog – pametne narukvice su jednostavno jeftine.

Što je bolje odabrati – pametni pojas ili pametni sat? Ovo pitanje ostavljamo vama na odgovor. Sve ovisi samo o individualnim preferencijama. Bilo bi, međutim, sasvim razumno pretpostaviti da je pametna narukvica sportski proizvod, a sat puno više za svakodnevnu upotrebu.