Novosti

Zdrava prehrana

Friteze na vrući zrak – Air Fryer

O važnosti zdrave prehrane sakodnevno čitamo na portalima i magazinima. Uvijek me takvi članci potaknu na razmišljanje da i mi želimo zdravo i ukusno se hraniti. Tražio sam uređaj/aparat koji bi nam mogao olakšati pripremu hrane, a da zadovoljava ideju zdrave prehrane. Nakon dulje potrage našao sam fritezu na vrući zrak ili eng, Air Fryer.

Sama pomisao na pripremu hrane u fritezi nije privlačna jer asocira na pečenje hrane u dubokom vrelom ulju, ali proizvođači malih kućanskih aparata doskočili su tome i proizveli friteze na vrući zrak.

Što je dobro kod friteze na vrući zrak?
Priprema hrane s minimalno ulja, gotovo da možemo reći nekoliko kapi ulja. Protivnici ovakvog načina pripreme hrane rekli bi da je to sigurno suha hrana, a ne kao kod klasične friteze “sočna” hrana.

To naravno nije tako, samo za primjer, u trgovačkom centru (ne reklamiramo nikog) kupio sam svježe orade cca 700g. Ribe sam oprao, posolio i lagano premazao maslinovim uljem. Stavio sam u našu fritezu na vrući zrak i pekao na 200 stupnjeva cca 13 do 15 min. Rezultat je bio fantastičan dobro pečena riba (ne volim slabo pečenu) izvana, a unutra meso bijelo kao snijeg i zadržana je sočnost. Kod serviranja smo lagano prelili ribu s nekoliko kapi extra djevičanskog maslinovog ulja.

Krumpir i batat
To je u Međimurju omiljena hrana, a u fritezi na vrući zrak možete pripremiti vrhunski krumpir i batat uz vrlo malo ulja. Evo kako to mi radimo. Ogulimo krumpir i bata, narežemo na ploške ili kako želite, zatim u velikoj posudi lagano (ali stvarno samo malo) posolimo, stavimo ružmarina (sušenog i mljevenog) za aromu i nekoliko kapi maslinovog ulja i dobro promješamo. Pečenje cca 8 krumpira traje 15 min (u pećnici oko 45 min) na 200 stupnjeva, a batat je gotov za cca 12 minuta. Nakon što krumpir izvadimo stavimo ga u posudu i dodamo još malo maslinovog ulja i ako treba još mrvicu soli. Krumpir je zlatne boje izvana krasno zapečen a iznutra mekan.

Imata toga još, to su samo primjeri brzog i kvalitetnog ručka, jer pripremiti ribu s čišćenjem i pečenjem za 20 min i za vrijeme pečenja ribe očistiti matovilac i napraviti salatu, to je brzo i vrlo zdravo.

Ponudu friteza na vrući zrak ili eng Air Fryer potražite u našoj ponudi na laptopi.hr ili klikom na link: https://laptopi.hr/kategorija-proizvoda/lifestyle/kucanski-aparati/friteze/

Uskoro recept za vrhunski hamburger iz friteze na vrući zrak.